Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megalakult a GRÁNÁTALMA utcaközösség

Az előzményekről röviden

 

A Stratégiai Kutatóintézet 2010 májusában nyerte meg a Fejér megyei közösség- és demokráciafejlesztés TAMOP pályázatot. Ennek eredményeként településünkön tavaly novemberében indult útjára a Civilegyetem azzal az alapvető céllal, hogy településünk helyi közösségei a képviseleti demokráciától eljussanak a részvételi demokráciáig. Létrejött településünkön 13 utcaközösség. Utcaközösségünkbe, mely a 11. a sorban, az alábbi utcák tartoznak: Komáromi utca, Perkátai utca a Sport utcától a vasútig, Hantosi út a Sport utcától a vasútig, Petőfi utca, Deák utca, Béke utca és a Béke tér.

 

Előkészületek

 

2010. június 5.-én tartottuk az első előkészületi megbeszélést, ahol megfogalmazódott a Családok találkozójának javaslata. Az ötletet követte a megvalósítás előkészítése. A szervezésbe, a megvalósítás kivitelezésébe igyekeztünk minden érintett utcából bevonni egy-két lakost. Lázas munka kezdődött: sok ötlet és javaslat közül igyekeztünk kiválogatni a lehetőségeinkhez képest kivitelezhetőket. Meghívót készítettünk, igyekeztünk személyes kontaktus útján beszélgetni a lakótársakkal, ismertetve elképzeléseinket, terveinket. Sajnos voltak olyanok, akik meg sem hallgattak minket, mondván, hogy őket nem érdekli ez az egész, és az ő véleményükre senki nem kíváncsi. Arra a következtetésre jutottunk, hogy az emberek többsége érdektelenné, elfásulttá vált az új kezdeményezések iránt. Tán a keserűség és csalódottság mondatta velük ezeket a gondolatokat. Bízunk abban, hogy a kezdeti pesszimizmusuk hamar elillan, és az ő véleményük is meg fog változni. Szerencsére azonban többen voltak azok a lakók, akik örültek a kezdeményezésünknek és támogatták javaslatainkat, elképzeléseinket, sőt segítségként felajánlottak süteményt, gyümölcsöt a rendezvény sikeres lebonyolításához.
Meghívó
Közel 3 heti előkészület és szervezés után, 2011. június 25.-én került megrendezésre a 11. utcaközösség első találkozója. A pénteki esős nap után a szervezők kissé aggodalmas várakozással tekintettek a szombat délutáni rendezvény elé. Az előkészítő munka javában tartott, mire a természet erői, látva igyekezetünket úgy döntöttek, hogy segítségünkre lesznek: a szél alább hagyott, és ragyogóan sütött a nap.A találkozó

 

A meghirdetett kezdési időre minden előkészülettel végeztünk, így minden készen állt az érkező családok fogadására. A gyerekek azonnal találtak kedvükre való elfoglaltságot: óriási lelkesedéssel vetették magukat a hurkapálcák és fonalak segítségével készíthető pókhálók varázslatos világába. Szebbnél szebb és ügyesebb alkotások születtek. A kicsik körében nagy sikert aratott a trambulin, a tollaslabda, és a különböző ügyességi versenyek. Aki pedig megéhezett csillapíthatta éhségét szendviccsel, pogácsával, csörögefánkkal, kókuszgolyóval és gofrival. A vendéglátás színvonalát növelte még a mézédes meggy és a pattogatott kukorica is, szomjoltónak pedig volt ásványvíz és többféle üdítő.
Az utcaközösség felnőtt résztvevői sakkoztak, beszélgettek és örömmel figyelték önfeledten játszó gyermekeiket. Bízunk abban, hogy ez a találkozó kicsit közelebb hozta egymáshoz az utcaközösség idősebb és fiatalabb lakóit. Naponta találkozunk egymással a faluban, köszöntjük egymást, de egy órácska közös program, egy kis beszélgetés erősít a közösségben egy láthatatlan szálat, melyet úgy hívunk: összetartozás. Hiszem és vallom, hogy: " A legnagyobb probléma is megoldható, ha szóba állunk egymással."A "keresztelő"

 

A szervezőbizottság döntése értelmében pályázatot hirdettünk az utcanév kiválasztására. 37-en vettek részt a névválasztásban. A zsűrinek nehéz dolga volt, hisz jobbnál - jobb javaslatok érkeztek. A győztes név kiválasztásánál szempontként határoztuk meg a találékonyságot, az egyszerűséget. A jeligésen leadott pályamunkák értékelése után kiválasztása után a győztesnek járó díjat Bálint Zsuzsa pályázó vehette át. Örömmel tájékoztatjuk a Tisztelt olvasókat, hogy 2011. június 25. napjától a 11. utcaközösséget GRÁNÁTALMA utcaközösségnek hívjuk.


 

Címer


A vezetőválasztás

 

Az utcaközösségeknek, így a mi utcaközösségünknek is vezetőket kell választaniuk. Az előkészítés során igyekeztünk az utcaközösség minden utcájából olyan jelölteket felkérni, akikről úgy gondoltuk, hogy képviselni tudják a közösség érdekeit a magisztrátusban. A jelölteket megkérdeztük, el fogadják-e a jelölést. Egy kivétellel, mindenki igennel válaszolt. Ezután álltunk neki a szavazólap elkészítésének, melyre minden, a választással kapcsolatos információt felírtunk. A szervezők megállapodtak abban, hogy 3 fős vezetőség megválasztására kerül sor. A jelenléti ív tanúsága szerint 40 felnőtt jelent meg a rendezvényen, és mindenki élt a választás lehetőségével. A választás tehát eredményes volt. Az alábbi táblázat mutatja, hogy melyik jelölt hány szavazatot kapott. 

Jelölt neve
Szavazat
BARÁTHNÉ CSIBRIK ILDIKÓ
33
BODÁNÉ BORBÉLY ADÉL
9
FEILNÉ ÁRKUS ZSUZSANNA
4
HALÁSZ BÉLA
15
MÜLLER GYÖRGYNÉ
9
PENZERNÉ HORVÁTH ADRIENN
7
SZÖLLÖSY GYÖRGY
11
TANKÓNÉ SZAKMÁNY TÜNDE
5
TARR ZOLTÁN
20 

A megjelent szavazók döntése értelmében a GRÁNÁTALMA utcaközösség 3 fős vezetőtestülete a leadott szavazatok alapján a következő személyekből áll: Baráthné Csibrik Ildikó (Béke tér), Tarr Zoltán (Perkátai utca) és Halász Béla (Perkátai utca). A megválasztott vezetőség Tarr Zoltánt bízta meg az elnöki teendők ellátásával. Az újonnan felállt vezetőség és a szervező bizottság a találkozót követően örömmel állapította meg, hogy minden jelölt kapott szavazatot! Megállapodtunk abban is, hogy továbbra is együtt fogunk dolgozni az utcaközösség érdekében, illetve amennyiben más utcaközösségeknek segítségre lenne szüksége a vezetőválasztás lebonyolításában szívesen állunk rendelkezésükre.

 
Köszönjük minden résztvevőnek, hogy megtisztelte az utcaközösséget a rendezvényen való részvételével. Külön köszönetünket fejezzük mindazoknak, akik felajánlásaikkal hozzájárultak a találkozó sikeres lebonyolításához, hisz nélkülük nem sikerülhetett volna ilyen jól ez a kellemes délután!

 
Szervező Bizottságunk döntése értelmében utcaközösségünk is részt vett a július 9.-én megrendezett főzőversenyen. Jó időben és jó hangulatban telt a nap. Dunkl József, a csapat szakácsa remek pörköltjével és a mindenkire átragadó jókedvével maga is hozzájárult ahhoz, hogy csapatunk egy kellemes délelőttöt töltött együtt.

 

 


 

Baráthné Csibrik Ildikó
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.