Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Helyi közösségi pénz

A következő évek egyik gazdasági-társadalmi (közösségi) forradalmát a helyi pénzek bevezetése jelenti majd. A helyi pénzek gondolata régóta jelen van Magyarországon is, hol szívességbankról, hol zöld forintról, hol önkormányzati pénzről, hol közösségi pénzről beszélünk. Mára a helyi pénz fogalma vált általánossá. A magyar pénzügyi szabályozás nem nagyon kedvez a helyi pénz bevezetésének, ám ennek ellenére egyre több település – Bicske, Sopron, Gyula stb. – már alkalmazta, vagy tervezi idén a helyi pénz bevezetését.

A helyi pénz szükségképpen a globális pénzrendszer negatív jellemzőit is korrigálhatja. A mai hitelpénz a nemzetközi spekulatív tőkét tápláló hatalmi eszköz, a helyi pénz ellenben az emberi munkát, a valós értéktermelést közvetítő, azt elszámoló intézmény, mondja az egyik legismertebb magyar közgazdász, Varga István. Bernard Lietaer becslése szerint a rendelkezésre álló pénzmennyiség 2-3%-a is elég volna ahhoz, hogy világszerte minden áruforgalmat le lehessen bonyolítani. A többi 97% spekulációs célokat szolgál, és nemcsak teljes mértékben terméketlen, de veszélyes is mindenki számára. Főleg azért, mert javarészt olyan emberek, és szervezetek kezében összpontosul, akiknek és amelyeknek egyetlen céljuk, hogy még több pénzt szerezzenek vele.

Az euróövezetre is jellemző a pénzügyi centralizáció, melynek következtében a központi erő felé áramlik a pénz, a peremvidékek pedig kiszáradnak, akár a pocsolya. Ezért az emberek egyre inkább saját kezükbe veszik sorsuk irányítását. Ez pedig úgy lehetséges, hogy a civil társadalom magánintézményként kezd működni, és alternatív fizetőeszközt bocsát ki. Ezt ugyanis senki nem tilthatja meg. Ha tehát én valamely kisváros büszke polgára vagyok, miért ne használhatnék saját környezetemben saját elszámolási eszközt? Így jön létre a helyi pénz intézménye.

A pénz bevezetésével a helyi fogyasztást köthetnék össze a helyi termeléssel. A regionális fizetőeszköz egy nagyobb, nemzetközi válság estén is védettséget biztosítana. A helyi pénz bevezetésének az EU-hoz hasonlóan Magyarországon is megvannak a jogi feltételei, problémát okoz viszont, hogy a regionális pénz fedezetének a jelenlegi szabályozás szerint száz százaléknak kell lennie. Más államokban ezzel szemben elegendő néhány százaléknyi fedezet.

A helyi kibocsátású, és a helyi közösség felügyelete alatt álló szabadpénzt korlátozott időtartamra hozzák forgalomba. Hosszú távú megtakarítás esetén tehát ezt a pénzt le kell kötni vagy befektetni. Ennek eredményeként ott, ahol szabadpénz kerül forgalomba:

- Többet költenek az emberek fogyasztásra és beruházásra

- A fogyasztók felesleges pénzüket vállalkozások fejlesztésére fordítják

- Teljes foglalkoztatás: munka mindenkinek, aki dolgozni akar

- A gazdasági növekedést a közösség tudja szabályozni

- A kamatok hosszabb távon nullára esnek le

- Megszűnhetnek az óriási társadalmi egyenlőtlenség

- Hosszabb távon mindenkinek kevesebb órát kell dolgoznia hetente

Mindig éppen annyi van a helyi pénzből, amennyi kell - hiszen a cserében részt vevők hozzák létre éppen akkor és annyit, amennyi kell. Elvileg nincs kamat, hiszen soha senkinek nem kell kölcsönöznie vagy kölcsön adnia. Nincs fizetési határidő, mivel a negatív egyenlege csak egy határozatlan "kötelezvény" arra, hogy a jövőben visszaadjuk a közösségnek akkor, amikor alkalmunk lesz rá. Az értékek az adott közösségben maradnak, nem lehet kivonni, exportálni stb., és mindig visszaforgatódik a helyi gazdaságba, hiszen máshol nem használható.

A három Dél-Fejér megyei kistérség számára elkészült egy közös helyi közösségi pénz bevezetésének elképzelése és születőben van a konkrét megvalósítás forgatókönyve. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

http://helyipenzszoftver.blogspot.com

(Helyi Pénz Szoftver, 2016.01.27 11:03)

Kapcsolódó hír, kérlek, hadd osszam meg az olvasókkal:
Bernard Lietaer első magyar könyve megjelent "Pénz és fenntarthatóság" címmel: http://penzesfenntarthatosag.hu
A világ legismertebb és legkeresettebb helyi pénz szakértője új könyvének rövid, kétoldalas ismertetője: http://helyipenzszoftver.blogspot.hu/2016/01/bernard-lietaer-penz-es-fenntarthatosag_24.html

Hiszen már van helyi fizetőeszközötök

(Mészáros Rodrigó, 2012.12.08 16:47)

A helyi élelmiszer-ellátó csoport pontrendszerét csak ki kell terjeszteni!

Meg kell mondani a tagoknak, hogy az egyenlegüket pozitívba lehet hozni BÁRMELY helyi ember segítésével, aki hajlandó a rendszerhez csatlakozni - ezáltel jókora pénzeket lehet megspórolni!

https://sarosdimagisztratus.eoldal.hu/cikkek/helyi-onellato-elelmiszertermeloi-szakcsoport/tagok/

Szívesen segítek tanácsadással, Alternatív gazdasági információk közösségi oldalát készítem. Például ezen a linken található elméleti háttér: http://hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/Elm%C3%A9let

Magyar csoportok listája: http://hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/Szervezetek_list%C3%A1ja

Helyi Pénz - Kupon

(Csabi, 2012.08.21 01:50)

Helyi Pénz . Nagy lehetőségek vannak a kupon rendszerben is .
Sziasztok .
A többszőrösen is felhasználható, kedvezményre jogosító kuponok élénkítik a helyi gazdaságot .
A vásárlok , a helyi lakosok olcsóbban jutnak árukhoz szolgáltatáshoz.
A rendszer néhány százezer forintból megvalósítható .
A kupon a vásárláskor 10% kedvezményre fog feljogosítani .
A nyújtandó kedvezmény egy elhalasztott árbevétel .

Böveben: http://helyikozossegipenz.blogspot.hu/2012/05/helyi-penz-nagy-lehetosegek-vannak.html

Re: Helyi Pénz - Kupon

(Sárosdi Magisztrátus, 2012.08.21 15:02)

Köszönjük Csabinak a linket és a pozitív hozzászólást, mi is hasonlóra gondoltunk, már csak meg kell valósítani :)