Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


6.     A projekt eddigi konkrét, gyakorlati eredményei

A projektben vállalt feladatok eddig rendben, némely területen a helyi kései indulásból adódó fáziskéséssel zajlottak.

Komoly, sokáig lappangó, országosan és helyben is álságosan kezelt s ezért is egyre nehezebben orvosolható problémát jelent a falu etnikai összetétele.

A képviselőtestület támogató határozatot hozott a TÁMOP program sárosdi indításáról. Ezt megelőzően, mintegy a TÁMOP program előzetes helyzetelemzéseként, konkrét helyi előkészítéseként több prominens helyi polgárral készült személyes interjú.

Elkészült az öt településre kiterjedő szociológiai vizsgálat helyi adatfelvétele. Ennek kapcsán számtalan helyi félelemmel, előítélettel kellett megküzdeni. A kérdőívben szereplő „személyes” információk sok emberből hívták elő a félelmet, működtették a „ne szólj szám, nem fáj fejem” reflexét. Mások viszont felháborodtak például azon, hogy a kérdőív a rokonsági, szomszédsági, valamint baráti kapcsolatrendszerüket is szerette volna feltérképezni. Érdemes lenne a kérdőívek feldolgozott, összehasonlító elemzését részletesen az érintett helyi menedzsmentek elé tárni, velük együtt megvitatni, a továbblépéshez felhasználni.

A személyes interjúk és magánbeszélgetések alkalmával, több gyűlésen, civil összejövetelen (Lovas Egyesület, Tüzoltó Egyesület, Horgász Egyesület, Nyugdíjas Klub, Sportegyesület, Falunap, utcaközösség alakuló találkozók) sor került a TÁMOP program aktuális elemeinek, illetve komplex bemutatására.

Lezajlott 2 ÉLSZ (Életedért Lépj Szolgálat) rendezvény (utóbbi már önköltségi alapon, önkormányzati és részben lakossági finanszírozással). Az ÉLSZ-napokra érkező gyógyítókat (táplálkozási szakemberek, masszőrök, grafológusok, spirituális technikákat tanító szakértők, jóga oktatók stb.) a második ÉLSZ nap délutánján keresték fel a legtöbben.

Helyi igény merült fel a  sárosdi (zöldség-gyümölcs) piac kialakítására. Tervezése megkezdődött, talán már ebben az évben sor kerül a kivitelezésére.

A tavaszi akciók sorában kapacitáshiány miatt nem kapott helyet az agrár-önellátás előadás megszervezése. Erre a helyi menedzsmenttel egyeztetve 2011. nyár végén, kora ősszel kerül sor.

Sárosdi konkrét eredmények számbavétele során be kell számolni a Sárosdon zajló Civilegyetemről. A sárosdi előadásokat látogattók közül 8 fő kapott diplomás polgár címet, akik az előadások hatására egyre aktívabban vesznek részt a további (menedzseri) képzésben, és a tényleges munkában.

Elkészült a Sárosdi Társadalmi Szerződés tervezete, amelyet a magisztrátus alakításával párhuzamosan közvitára bocsátottunk

A 2011 nyarára elkészült a TÁMOP program honlapja (www.reszvetel-demokracia-kozosseg.hu), feltöltése folyamatosan zajlik.