Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3.     A program helyi aktivistáinak tevékenysége

A sárosdi TÁMOP program leglelkesebb aktivistája a korábbi, és 2010 októberében ismét megválasztott polgármester lett.  A korábbi, és a jelenlegi, felére csökkent létszámú testület tagjai részéről a támogatás mérsékeltnek mondható. A polgármester, a pályázat megvalósításának félidejéig erőteljesen, személyes munkával is támogatta a pályázat megvalósítását, de ezt követően hivatali ideje utolsó néhány hónapjában már nem akart/tudott ezekkel a kérdésekkel foglalkozni. Szerencsés momentum, hogy időközben a programok helyi támogatását segítő Sárosdért Egyesület Elnöksége és tagjai egyre aktívabban, és egyre inkább „önjáró módon” bekapcsolódtak a program gyakorlati megvalósításába.

 2010. október végén az új képviselőtestület határozatával támogatásáról biztosította a  program sárosdi megvalósítását, de a program indulásának mérsékeltebb üteme jelentős mértékben a testületi támogatás hiányosságának tudható be. Párhuzamosan, kezdettől fogva jó kapcsolat alakult ki a helyi Művelődési Ház vezetőjével, és a sárosdi „Kisbíró” újság szerkesztőjével is, így számos, a TÁMOP-program egészét (2010 október), valamint számos képzési és/vagy egyéb projekt elemet bemutatott az általa szerkesztett időszaki kiadványban.  Mindketten részt vettek a Civil Egyetem képzésben, és diplomás polgárokként végeztek. Az első körben polgármester asszony nem jelölt ki helyi koordinátort, így a tényleges helyi koordinátor már 2010 végétől a falu polgármestere lett. Ez egyrészt megkönnyítette a program helyi koordinálását, másrészt viszont, főként a polgármesteri egyéb elfoglaltságok sokasága miatt meg is nehezítette azt. Hasznos segítséget jelent a program napi szervezésében, hogy a polgármester munkáját később átvette a Sárosdért egyesület tagsága, illetve az általa mozgósított, és fokozatosan bekapcsoló, segítő csoport.

Új színt, még inkább erőforrást jelentenek a helyi közreműködők listáján az utcaközösségek szervezői, vezetői, aktivistái. Ők azok, akikre 2011 tavaszától-nyarától egyre inkább számítani lehet. Ők alkotják a helyi menedzsment képzés derékhadát, illetve legtöbbjük egyéb operatív teendők (kérdőívezés, plakátozás, szórólapozás, ötletelés stb.) kapcsán is egyre inkább hadra fogható.

Számos helyi lakos hiszi azt, hogy a TÁMOP program megvalósítása a másik ember, vagy egyenesen az önkormányzat ügye. Ezt látszólag alátámasztja az is, hogy a polgármester asszony alkalmas és munkára is fogható képviselő, az előkészítő szakaszban kiválasztott alkalmas helyi polgár helyett, kissé talán „magára húzta” a projekt települési szintre tartozó elemeinek megvalósítását. Ebben a folyamatban meg kell látnunk a jót is. Mert így nem alakul ki (még a gyanú szintjén sem) kettős helyi „hatalom”, hiszen a formális helyi hatalmi struktúra (polgármester, önkormányzati képviselők jó része) részesei, sőt aktivistái a (minden legitimitása ellenére mégis csak informális) TÁMOP program megvalósításának.

A helyi menedzsment képzés a disszeminációs tanulmány készítésekor még javában zajlik. Az ott csoportosuló 13-15 aktív helyi polgár bevonódottsága is eltérő mértékű, ugyanakkor találkozóról találkozóra egyre inkább érezhető, ahogyan megízlelik és egyre inkább megkedvelik a helyiek ezt az általuk eddig nem ismert vagy elfeledett közös munkát. A folyamatban szerepet kap és érzékelhető az adott ember mentalitása és felkészültsége, aktuális szellemi, érzelmi, jövedelmi és egyéb állapota, érintettsége és ezernyi más, itt most nem részletezett feltétel, körülmény. Valami mindenesetre elindult, megmozdult Sárosdon is az önszerveződés irányában. Ezt leginkább talán épp a helyi menedzsment képzés iránt érdeklődők létszáma és fokozódó aktivitása jelzi.