Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2.     A projekt résztvevőinek erőforrásai

A kérdés kapcsán szélesebb körű és frissebb (Sárosd N=205) lakossági információkhoz jutottunk az öt településen, 2010-2011 telén lezajlott szociológiai felmérés kiértékelése, összehasonlító elemzésének elvégzése után. Szintén fontos empiria a más módszerrel, szűkebb körben, személyes interjúk során gyűjtött információ halmaz. A felmérés helyi eredményeinek külön, folyamatos sárosdi feldolgozásával már menet közben felhasználhattuk a felmérés helyi információit. Az információk aktualitását azzal is fokozni tudtuk, hogy a feldolgozást a tervezett utcaközösségeknek megfelelő bontásban is feldolgoztuk.

 

Az emberi kapcsolatok állapotáról kialakult kép, amit a megbízhatósággal, az emberek egymás közötti kihasználásával, az egoizmussal, és konkrétqan a sárosdi emberek közötti bizalommal jellemezhetünk, meglehetősen gyenge eredményt adott (> 40 %).

 

Az egyéni érdeklődésben betöltött fontosság alapján kiemelkedő szerepet tölt be egyértelműen a család (> 96 %), és hasonlóan fontos a barátok, a szabadaidő, a munka, a barátnő, a művelődés, az egymáson segítés (> 50 %). Ezzel szemben a politika, a vallás, a társadalmi munka, a bulizás, az evés-ivás szerepe kifejezetten gyenge (> 40 %-os arányban). Mindent egybevetve, elégedettsége a jelenlegi életével, életszinvonalával, magánéleti boldogságával, jövőképével, pozitívnak mondható (> 44 %).

 

A lakosság maegszólíthatósági módozataként, jellemző a szervezeti kapcsolatok, és a társadalmi eseményekben való részvétel számossága,  ami széles körű lehetőséget mutat a lakosság körében ( 70 %).

 

 Nézzük meg, hogyan értékelték a még 2010 nyarán megszólított helyi lakosok Sárosd belső problémáit. Ezek az információk a személyes interjúkból, és a felmérésekben adott szöveges válaszok feldolgozásából  származnak. Jellemzik a faluban élők (kisebb, ám domináns, véleményformáló részének) mentalitását, valóságos erőforrásait, továbbá a továbblépéssel kapcsolatos elképzeléseket, illetve a TÁMOP programmal kapcsolatos elvárásait is.

 

Az önkormányzat és a településen működő önkéntes szervezetek, csoportok, egyesületek közötti eredményesebb együttműködésre vonatkozó javaslatok, ötletek.

 

 

Milyen megoldásokat javasolna a lakosság és az önkormányzat együttműködésének, kapcsolatának javítására

 

Mi az amivel a  leginkább elégedett a saját utcájában

 

A településen mivel elégedett leginkább

 

Mi az amivel a  leginkább elégedettlen a saját utcájában

 

Mivel elégedett a legkevésbé a településen

 

Mik azok a legsűrgősebb feladatok, amelyeket  meg kellene oldani az utcájában

 

Legsürgősebb feladatok a településen

 

A TÁMOP program előzetes helyi támogathatósága

A TÁMOP programmal kapcsolatos véleményekből a legjellemzőbb a felmérésből kapott támogató és ellenző vélemények aránya.

A hagyományos képviseleti demokrácia helyett a részvételi demokrácia megoldási módjaival, és egészében a részvételi demokráciával a véleményezők 96 %-a egyetértett.